Wednesday, September 14, 2011

Pengalaman melahirkan.. :)

Pengalaman melahirkan.. :) kalau boleh ibu tak mahu ingatan ini luput dari ingatan, jadi ibu nak tulis kat sini..(hmm..tp mak sll je ingat setiap pengalaman melahirkan kami, 9 orang anaknya.. :)) xpe, ni more detail utk anak2 ibu baca nnt ye..

Kelahiran Ammar Zafran, 26 Nov 2009, 2.55pm

Seminggu sblm ammar lahir, dah ada keluar darah sikit..tp xde rasa sakit, so tak wat apa2, still keje mcm biasa..Malam 25 nov tu dah mula keluar tanda darah n lendir n instinct ibu pun rasa nak bersalin kot..pagi esoknye dah mula rasa sakit sikit2, lebih kurang setengah jam sekali..tp berdasarkan pembacaan, anak petama akan ambil masa yang lama, so ibu xmo pegi hospital lagi..teman ayah check-up kat hospital, sebab ayah pun baru lepas operate batu karang..petang tu, dalam lepas asar baru pegi hospital ampang..bila cek, bukaan baru 2cm..ibu mintak nak balik umah dulu, nurse mintak tunggu doc dulu..tunggu dengan sakit sampai la kul 11pm..huhu..doc pun dah ngantuk, dia baru keluar dr bilik pembedahan..hmm..bukaan still 2cm n doc suruh warded je..

Ibu pun warded mlm tu..sakitnye spnjg mlm..mmg x tdo sgt..mengerang sakit pelan2, takut ganggu pesakit lain..huhu..esoknya pagi2 mintak ayah hantarkan berus gigi. Lepas mandi n makan, doc cek bukaan..wah, dah 4cm dan air ketuban dah pecah rupanya..ibu tak perasan sbb lendir dan darah mmg selalu keluar..doc bagi ubat utk buang air besar dulu..adeh2, dah macam2 sakit dah rasa ni..huhu..lepas buang air, diorang bawak masuk labour room...

Dalam labour room, sakit dah mula datang dgn kerap..setiap 10 minit, pastu setiap 5 minit, then sakit tak berhenti-hanti..wah, sakit sgt2, mmg rasa macam nak putus nyawa..nurse suruh hidu gas bila rasa sakit..so, ayah jadi tukang pegang mask gas tu je..adeh, tp sakit still sgt terasa..sakit yang sampai memabukkan, mungkin effect gas juga. Ibu mmg x boleh nak kawal dah, jerit panggil doc n nurse. Bila diorang cek, baru 7cm buka..3cm to go.. Ya Allah, peritnya..ibu cakap kat ayah "sakitnya abg, rasa macam nak mati dah" Ntahla, masa ibu tgk muka ayah, ibu baru tersedar yang ayah tak mampu buat apa2, dia juga hamba Allah yang lemah.. Ibu merintih pada Allah..ya Allah..ya Allah..ya Allah..

Then, dah buka 10cm..tiba2 perasan dah ramai nurse2 yang ada n seorang doktor minta ibu push..ibu tarik nafas dan push sambil jerit. Doktor tak bagi jerit tapi ibu rasa macam tak boleh. 1st push x berjaya, kepala ammar masuk semula. Doktor bagi semangat untuk push lebih lagi..ok, 2nd time..ibu tarik nafas dalam2 dan push kuat2 dan lama, sampai kepala baby keluar..dan ammar completely keluar..alhamdulillah, hilang semua rasa sakit tadi..2.55pm..nurse letak ammar atas dada ibu..hmm..comelnya..ikut muka sape la ye..x cerah, hidung mancung..ikut ayah agaknye.. :) ayah azankan ammar dan keluar..

Adui..x selesai lagi azab ni..doktor pelatih keluarkan saki baki darah, korek2..sakit la..huhu..pastu jahit pulak..ibu dok sedut gas lagi..nurse tanya sakit ke? ibu kata tak, cume seram je..hehehe..pastu dia kata kalau x sakit, x yah la hidu gas tu..hehe..lamanye dia jahit, 1st tiem kot..siap borak2 lagi dgn dia sbb lama sgt la, penat tunggu..huhu..

ok..nnt kita sambung pengalaman lahirkan adik muhammad amirul pula :)

No comments: