Posts

Showing posts from April, 2014

Quick Updates on Dengue

Image
Bismillahirrahmanirrahim...

Tahun ni, keluarga kami diuji dengan denggi.

Mula-mula adik ipar, lepas tu suaminya (adik saya) dan latest ni, moi Ammar Zafran yang soleh pula...

Masa adik di hospital, kami pernah tanya doctor tentang denggi ni..Kata doctor, denggi ni ada 3 fasa.

1) Demam
Demam dengan suhu tinggi tanpa symptom batuk atau selsema. Pesakit akan sangat lemah. Platlet pun dah mula drop dari paras normal masa ni (Normal ialah antara 200-500).

2) Kritikal
Lepas demam kebah, masuk fasa kritikal. Pesakit masih lemah dan ada kemungkinan platlet boleh drop lagi. Darah jadi pekat, dan itu membahayakan. Sebab tu pesakit perlu minum air dengan banyak.

3) Recover
Bila bacaan platlet mula meningkat ke paras normal (around 200)

Macam Ammar, hari pertama tu memang tak bangun langsung dari pagi ke malam... Masa bawa ammar ke klinik, dah hari ke-6 demam. Platlet 115, dan based on berat 14kg, doc advise untuk ambil cecair (air, minuman isotonic, sup) sekurang-kurangnya 1200ml..Huhu, tak bela…