Posts

Showing posts from 2014

Study of Baby Wrap ;)

Image
Bismillah.. :)
I am currently studying about the wrap. Ok, my last child is already 3 yo, but the thought of babywearing is overwhelming, so I decided to have a woven wrap so that I can babywear my 3yo not-so-baby whenever is necessary (when he is not well, clingy, or just for fun :p )..hehe..and I want to have my own DIY woven-not-so-baby-wrap :D

Ok, first the fabric.

I gain lots of info on the fabric here http://whereintheworldiserin.wordpress.com/2010/07/02/the-weird-and-wonderful-world-of-woven-wraps/

I intend to buy 5m of 60' cotton, cut it into 2, and just serge it. InshaAllah.. I hope this little dream can become true. :D

Then, let's have a look at beautiful wrap. :)





Hope my little project will be a success.
Alhamdulillah.. :)

Kisah Benar Lelaki Tua Berkain Pelikat Ini Akan Buatkan Anda Fikir Semula Tentang Kehidupan

Image
Cerita ini asalnya dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Dato’ Roslan Ab Hamid. Dan ia mendapat perhatian ramai dengan menerima jumlah like dan komen yang tinggi. Cerita ini memberi inspirasi kepada orang ramai bagaimana mahu hidup dengan lebih bermakna di atas muka bumi ini. Kami kongsikan kisah Lelaki Tuan Berkain Pelikat ini di bawah. Enjoy!

**** Saya jumpa lelaki tua ini. Selalu lepas Asar dia iktikaf di masjid. Baca al Quran. Umur 70an. Duduk rumah dekat masjid. Rumah agam besar dan menarik. Hartanya disana sini, bangunan komesil tengah bandar. Milikan RM35juta. Pendapatan pasif kutip sewa RM70,000 sebulan. Belanja RM20,000. RM50,000 sedekah dan infaq. Dia tenang bersendirian meladeni anak cucu. Saya mahu ambil gambar. Dia menolak. katanya malu. Saya minta formula. Dia berikan 15. Saya catat dan mahu kongsikan. Bolehkah saya kongsikan? #1 – Pertama, dia kata muliakan ibu bapa. Doa ibubapa adalah segala galanya. Ia tiada hijab terus termakbul. Raikan ibubapa. jaga mereka sepa…

Quick Updates on Dengue

Image
Bismillahirrahmanirrahim...

Tahun ni, keluarga kami diuji dengan denggi.

Mula-mula adik ipar, lepas tu suaminya (adik saya) dan latest ni, moi Ammar Zafran yang soleh pula...

Masa adik di hospital, kami pernah tanya doctor tentang denggi ni..Kata doctor, denggi ni ada 3 fasa.

1) Demam
Demam dengan suhu tinggi tanpa symptom batuk atau selsema. Pesakit akan sangat lemah. Platlet pun dah mula drop dari paras normal masa ni (Normal ialah antara 200-500).

2) Kritikal
Lepas demam kebah, masuk fasa kritikal. Pesakit masih lemah dan ada kemungkinan platlet boleh drop lagi. Darah jadi pekat, dan itu membahayakan. Sebab tu pesakit perlu minum air dengan banyak.

3) Recover
Bila bacaan platlet mula meningkat ke paras normal (around 200)

Macam Ammar, hari pertama tu memang tak bangun langsung dari pagi ke malam... Masa bawa ammar ke klinik, dah hari ke-6 demam. Platlet 115, dan based on berat 14kg, doc advise untuk ambil cecair (air, minuman isotonic, sup) sekurang-kurangnya 1200ml..Huhu, tak bela…

5th Anniversary

Image
Pavlova & Marriage
 Sweet & sour; Creamy & Yummy
 That's how Allah craft every marriage
 In between every pain and test,
He led us to strength and stronger faith

 The beauty life He gave us, ...
Much more than what we asked for
 The great combination in every test and hikmah
 Only He can create such
 May Allah will always guide us...
 To follow the right way to Jannah... As soulmates meant to be together...until hereafter... Maslina 13032014

Jom tangani rasa marah terhadap anak-anak

Copy-paste

Info yang sangat berguna...



"Semasa kecil sehingga remaja, ibubapa saya selalu marah2, tengking2, tarik rambut, rotan dan pukul kami adik beradik jika kami buat salah. Saya sgt bencikan perbuatan mereka itu. Sekarang, saya sudah menjadi ibubapa. Saya pula buat begitu pada anak2 saya dan saya sendiri bencikan perbuatan itu, tetapi tidak tahu bagaimana mahu berhenti melakukannya! Tolong beri nasihat.."

Kunci2 yang boleh membantu:

1. Menyedari dan mengakui dirimu bermasalah adalah langkah pertama. Adakan niat yang kuat untuk berubah dan 'work on it'.

2. Berbicara mengenainya dengan orang yg boleh dipercayai (suami, keluarga yg dihormati, kaunselor, kawan, etc). Bila kita bercakap mengenainya, beban kerunsingan itu makin kurang.

3. Maafkan ibubapamu.. Mereka sudah tua. Mereka tidak sempurna. Jika segala tohmahan dan penyeksaan itu sudah lama berhenti, inilah masanya untuk benar2 memaafkan kesalahan mereka dan berbuat baik pada mereka - supaya dapat 'move on'…