Posts

Showing posts from August, 2012

Rendang Oh Rendang..

Rendang sangat sinonim dengan raya kan..Dan saya sebelum ni tak pernah masak rendang sendiri..Masa raya, ada mak, mak mertua dan kakak-kakak yang lebih expert masak rendang..Jadi, saya tolong sikit-sikit je.. :D

Dan reason utama tak pernah masak sendiri sebab ada perception yang buat rendang ni sangat susah dan leceh..Kenapa?Sebab...dulu2 masa kat jengka, bila time raya nak buat rendang ni, banyak preparation yang kena dibuat. Antaranya:
Kena korek lengkuas, kunyit kat belakang rumahKene petik daun kunyitKene mesin kelapa..banyak tau..huhu..(mak akan kopek dan belah, saya mesin)Kene perah santan banyak-banyak (sebab nak buat lodeh sekali)Kene kacau rendang tu lama2..Lepas tu banyaknya nak basuh pinggan mangkuk...huhuhu... Waa...dah la masa puasa, terasa sangat la penatnye nak buat rendang ni...

Raya baru ni kat rumah K.lang, bila sampai rendang dagingnya dah masak bila kitorang sampai..hehe..tapi Kak Lang rajin bercerita, kongsi tips nak masak rendang ni.. Mula2 potong daging, masukkan…

Muhammad Amirul sayang...

Bismillahirrahmanirrahim..

Baru perasan yang ibu start tulis blog ni masa ammar umur setahun sebulan..Sekarang Amirul dah setahun 2 bulan..cepatnya masa berlalu..

Bila baca semula entry ni, rasa kelakar pula..Amirul pun sama je macam abang dia, macam2 ulah anak-anak ibu ni. Muhammad Amirul dah boleh berjalan sendiri hari Jumaat sebelum lebaran tempoh hari..Alhamdulillah.. Seronok betul dia bila dah boleh jalan. :D Ibu, ayah, abang dan sepupu2 pun seronok tengok Amirul..

Muhammad Amirul sayang ni garang juga orangnye..Kalau ibu larang2, ada je nak balas balik mulutnya, sambil tangan nak pukul2 orang..huhu..kene pastikan kuku sentiasa pendek supaya tak calar-balar kita ye..hehe..Adik Amirul sangat mudah senyum dan ketawa sebenarnya..comel je bila budak2 ketawa kan..it's a therapy for adults sebenarnya kan.. :)

Nak tidurkan adik Amirul tak susah, cuma susukan dia sampai terlena..Nikmatnya susukan anak ni, syukur pada Allah..Sambil menyusukan, boleh nyanyi, zikir dan doa untuk anak..…

Back to work!

Bismillah...

Macam baru semalam je seronok start cuti..tetiba dah kene kerja semula..huhu..

Berat rasa nak pergi kerja tadi..sama je macam perasaan dulu2 bila sekolah dah nak buka semula bila dah lama bercuti...Bezanya, dulu nangis tapi sekarang dah boleh kontrol..hehe..

Tapi..hidup perlu diteruskan..Semoga mujahadah dalam hidup ini sentiasa dibantu Ilahi, diberkati setiap langkah kaki sehingga kembali ke alam kekal abadi...

Note: Baru start puasa hari ni, didorong roommate yang baik hati :)

Salam Lebaran di Penghujung Ramadhan

Image
Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, malam tadi berpeluang ke masjid, teman suami bertarawih (ibu bercuti) sambil jaga anak2. Meriah di masji al-azim pandan indah, ramai juga anak2 di sana. Dan alhamdulillah, Allah beri ibu 2 cute helpers yang rajin tolong jaga ammar dan amirul. Tasnim dan adiknya, Ain Salsabila sangat teruja nak jaga dan main2 dengan anak2 ibu..

Berpeluang jumpa adik asyraf (1 year, 7 months) yang sangat steady dan lucu. Dia sangat fokus, tak kisah tentang orang lain. Capai je apa yang dia nak, termasuk botol susu Ammar. Nak tergelak je tengok keletah kanak-kanak yang tiada dosa ni :D Berada di masjid sangat menenangkan..mungkin aura semua orang di masjid, dengan tujuan beribadat kepada Allah kan..

Tapi sedih juga bila ingat Ramadhan yang bakal pergi ni..Jom berdoa banyak2 mohon keampunan dari Allah.



Semoga Ramadhan berlalu dengan pengampunan Tuhan supaya kita kembali bersih sesuci fitrah di hari lebaran..

Ramadhan bakal pergi...

Bismillahirrahmanirrahim...

26 Ramadhan...
Sebentar saja lagi Ramadhan bakal pergi..
Entah kenapa, terasa gagal dalam ujian..
Di sekolah Ramadhan ini...

Akhlak diri masih tidak sempurna
Banyak cacat celanya..
Amalan di bulan mulia..
Masih sangat kurang..

Dosa dan pahala..
bercampur juga kadangkala..
Sebaknya...Sedihnya...

Ya Allah, takut sekali aku menjadi hambaMu yang celaka..
Jika Ramadhan berlalu tanpa pengampunanmu..
Dengan itu ya Allah, aku mohon sepenuh hati..
Maafkanlah daku, hambaMu yang banyak berdosa..
Maafkanlah suamiku, kedua orang tua kami, kaum keluarga,
Sahabat handai dan seluruh muslimin muslimat...

Maafkanlah daku wahai Tuhanku Yang Maha Agung..
Janganlah Kau biarkan aku tenggelam dalam dosa ini..
Pimpinlah aku, tariklah aku ke jalan yang Engkau Redhai..

Diberi cuti olehMu di penghujung Ramadhan ini..
Adakah tanda kemurkaanmu padaku ya Allah?
Atau hadiah kasih sayangMu ya Allah..
Sangka baikku..kerana Engkaulah Yang Maha Baik..

Bantulah aku ya Allah..
Dalam mujahadatu…

Hurmm...

Image
Bismillah...


Kita mungkin pernah mendakwa dirinya ikhlas, tidak kisah akan ujian yang datang...

Tapi  bila ujian itu sampai, benarkah ikhlas kita itu kerana Allah?
Mampukah kita hadapi dan terima dengan sabar?
Dan mampukah akhirnya kita redha?

Saya pernah berjumpa insan seperti ini...
Dia memang baik, tetapi begitu suka menceritakan kebaikannya..
Bersangka baiklah..kerana kita sendiri selalu melihat kebaikannya..
Dan dari situ kita turut boleh mencontohi kebaikannya...

Tetapi, pernah juga saya dengar, orang yang mewar-war kebaikannya..
Pahala amalannya sia-sia..
Hmm..cuma mampu doakan kebaikan jua untuknya..
Semoga amalannya tetap diterima Allah..
Mungkin kerana niatnya bukan riyak sewaktu menceritakan kebaikannya..

Tapi, insan biasa mana mungkin bisa baik sepanjang masa...
Saat kejahatannya terpamer depan mata, apakah langkah kita?
Membiarkan..kasihan..
Menegur..kita semula dimarahnya..
Hurmm...biarlah dia sejuk dahulu..
Dalam pada itu, doakan kebaikan untuk hatinya...

Ye, hati sendi…