Thursday, June 28, 2012

Kelahiran anakanda ke-2, Muhammad Amirul bin Rahman :)

Bismillah...Alhamdulillah, Amirul genap setahun hari ni. Amirul dah besar, dan dah ada macam-macam karenah yang selalu buat ibu ketawa je...kami saling geram antara satu sama lain, saling suka menggigit...hehe..Amirul dah setahun, gigi dah ada 7 batang, seronok main gigit2... :D


28.06.2011, tarikh lahir muhammad amirul..due date ialah 26 jun, overdue 2 hari walaupun tanda dah keluar pada 25 jun..Walaupun kelahiran yang ke-2, sakit, debar dan segalanya masih sama seperti yang pertama..Cuma dapat expect apa yang akan berlaku..Contohnya akan dijahit (erk, itu hanya menambahkan debar) hehe..

Jumaat malam, 25 jun 2011 tu keluar tanda lendir darah..abang keluar main badminton, so bgtau mak..pastu asyik rasa nak qadha hajat je..hihi..contraction xde lagi..pastu dalam kul 2 pagi, rasa macam...splash..ingatkan darah, tp cuma lendir je..esok pagi pergi cek kat hospital, doc kata belum masa lagi..ok, so balik umah semula..hari ahad pun macam xde apa2 lagi..owh, rasa macam banyak benda belum settle, contohnya menampal wall sticker yang dibeli..so, start menampal wall sticker, gambar pasu dan bunga..sebab rasanya mmg x boleh ada pasu kat umah, agak berisiko..hehe..ammar pun tolong2 jugak..tolong kacau..hehe..Malam tu, teringin nak makan burger simpang. Encik suami dengan baik hatinya tolong belikan dan nyum2...ok, tido..

27 Jun 2011
kul 4-5 camtu, dah start rasa sakit contraction..huhu..sakit..kekerapan dalam 15-20 minit..ok, pagi tu bersiap ke klinik..kami bercadang nak bersalin di pusat bersalin ikhwan, rawang..pagi tu, hantar ammar kat rumah mak ina, dan kami pun pergi ke rawang..ampang-rawang, amik masa dalam sejam..sakit contraction macam makin kerap pulak..macam2 gaya dah dalam kete tu..huhu..abang kata ni barulah macam nak bersalin, x macam sabtu aritu..hihi..yola, abang..dalam kul 10 sampai klinik, doc cek bukaan baru 3cm (kalau x salah)..tp sebab kami datang dari jauh, doc benarkan masuk wad..

Kat pusat bersalin ikhwan ni, semua perempuan. Alhamdulillah, selesa betul rasanya..staff pun baik, lembut dan ramah belaka..sebelum masuk wad, doc suggest untuk buat rawatan berendam dulu..kat situ, kita diminta berendam dalam bath tub dan dibacakan ayat-ayat supaya proses bersalin jadi mudah tanpa gangguan dari sebarang kejahatan, insyaAllah..bila sampai klinik ni, contraction jadi kurang kerap pulak..dalam 30 minit sekali dan still bearable..

Petang, contraction x berapa kuat lagi..masih boleh solat asar, maghrib dan isyak dalam keadaan duduk..dan makan pun sentiasa je habis..hehe..owh, abang x teman pun sebab ada urusan lain yang perlu dibuat seperti uruskan ammar..petang tu, ayah dan ammar singgah kejap..masa tu, rasa kesian kat ammar dan terfikir macam mana dia agaknya bila ada adik nnt..sedih pun ada..tapi kehadiran adik seharusnya menggembirakan semua termasuk ammar kan.. :D


Malam tu, sakit dah makin kerap tapi x berapa sakit sangat lagi..pukul 11pm, makin kuat sakit tu..nurse pun dah tukar shift. Petang tadi, adik sakinah, malamnya kak som dan bibah pulak..kak som pesan kalau sakit makin kuat, inform dia..pukul 11 tu bila sakit makin kuat, sms abang, mengadu kat dia jap..husband mmg tak boleh tunggu sampai malam dan tak boleh teman pun dalam labour room nnt..so, kami bersms jela..husband tido umah mak kat sg buloh dgn ammar, so that dekat sikit nak dtg rawang..abang suruh bgtau nurse tp takut la..rasa cam tak ready lagi..hehe..tp sbb tak tahan sakit bgtau jugak la..kak som cek n bgtau baru 3cm..tunggu 5cm baru masuk labour room..ok, so padam lampu n try tido..

28 Jun 2011
2am..rasa macam makin sakit, tidur tapi rasa sakit tu ikut sekali masuk mimpi..ya Allah, tak tahan rasanya..sms abang tp no reply..hehe, dah tido kot..pastu kak som masuk bilik. Maybe dia dengar kot ibu mengerang sakit..dia cek, baru 4cm bukaan..so, dia tggu sakit contraction n cek lagi..ok, dah 5cm, boleh masuk labour room..owh, lupa nak citer, klinik ni sangat basic, xde la mesin CTG tu..tp ibu rasa far more comfortable kat sini. Nurse2 dia sangat baik, peramah dan lemah lembut. Selalu ingatkan kita untuk berzikir dan berdoa, alhamdulillah..

Sebelum masuk labour room, ibu ke tandas dulu. Masuk labour room, kak som masukkan water drip. Hmm..ibu mmg ngeri sikit nak cucuk2 ni tp relakan jela..huhu..pastu doc cek bukaan..Hmm..dalam 5cm lagi masa tu..Doc minta ibu panggil dia kalau dah rasa macam nak meneran..Ibu tinggal dalam bilik tu dengan habibah..Setiap kali contraction datang, sakitnya macam nak putus nyawa..Ingat Allah je masa tu..Nurse Habibah ada temankan dalam labour room..Bila ibu merintih sakit, Bibah ingatkan ibu untuk tarik nafas dalam-dalam dan sentiasa ulangi zikir nabi Yunus..Lailahailla anta, subhanaka inni kuntuminazzolimin...Ibu cari tangan Bibah dan pegang kuat2 masa contraction..Sian Bibah, dia relakan je... :) sweet sangat tau nurse ni..

Bila dah tak tahan sangat,bagitau kat Bibah dah rasa nak meneran..Bibah panggil doc dan bila doc cek, bukaan 9cm..Ya Allah..kene tunggu lagi 1cm..memang contraction dah tak berhenti masa tu..sakitnya buat ibu rasa seperti di awang-awangan..sakit sangat...doc minta sabar..Ya Allah...Dengar je doc suruh push, ibu pun start push..Tarik nafas panjang.....dan push...mula2 ibu terjerit juga, tapi doc tak bagi jerit, katanya nnt hilang tenaga..Ibu malu dgn doc n nurse tu, so suara macam tersekat la kat kerongkong..hehe..Doc bagi advise jangan angkat punggung dan angkat sikit kepala sampai nampak dada, dan push..

Banyak kali juga rasanya ibu push..half way tu rasa sakit, ibu cakap kat doc n nurse, ibu dah tak larat..Doc kata baby dah nak kuar, masa ni mmg sakit sikit..Bila contraction lagi sekali, ibu try lagi push kuat2...alhamdulillah, 5.25am: ibu rasa Muhammad Amirul keluar dan rasa macam baby menggelupur je..Allahuakbar Allahuakbar..Doc dan nurse bertakbir bila baby keluar.. :) Alhamdulillah, ni salah satu perbezaan bila bersalin di sini :D Doc tunjuk baby kat ibu, nurse bersihkan baby dan doc instruct nurse untuk masukkan baby kat tempat oksigen..Doc kata baby sejuk..sian dia sebab ibu amik masa kot nak push dia keluar tadi..

Tak lama lepas tu, dengar azan subuh.. Alhamdulillah, syukur ya Allah..dan ibu berterima kasih sangat kepada semua doc dan nurse yang sangat membantu...Doc tanya dah ada nama ke untuk baby, ibu senyum je..Doc sapa baby, panggil adik Muhammad...Sejak tu, ibu terus rasa nak namakan adik dengan nama Muhammad :) Masa tu rasa bersyukur sangat..dan sangat berterima kasih kepada Doc dan nurse2 yang sangat supportive.. :D

Sepanjang dijahit, mata ibu tak lepas dari tengok adik dalam incubator..Macam bius pula untuk ibu bila leka perhatikan Muhammad Amirul.. :) Tak lama sangat dijahit, doc tu dah banyak pengalaman agaknye, alhamdulillah.. Dah selesai semuanya, Bibah beri ibu minum air milo..Memang exhausted masa tu, tapi tak sabar nak peluk baby baru seberat 3.5kg itu... :) Bibah tahnikkan baby dengan madu..dan Muhammad Amirul tidur dengan lena...Ibu tak sabar nak peluk amirul dan susukan amirul..

Dalam kul 8, baru nurse bagi Amirul pada ibu. Ibu ambil dan terus susukan Amirul..Mula-mula memang susah sikit nak latch, tapi alhamdulillah boleh juga latch dan happy sangat dapat susuka Amirul walaupun ibu rasa susu tak banyak pun lagi..Ayah sampai dalam kul 8..lepas makan ibu request nak balik..Sian tengok Ammar masa ni, dia pun tak nak rapat2 sangat dengan ibu..tapi takpelah, nanti InsyaAllah ok..Nurse kata ibu boleh balik kalau dah boleh pergi toilet dan mandi sendiri. Memang rasa pening-pening sikit..tapi alhamdulillah, semua ok...Minta nurse bukakan wayar kat tangan, takut sangat masa tu..ingatkan sakit macam masa Ammar dulu..Siap pejam-pejam mata nak tahan sakit, tetiba je nurse kata dah siap..hehe..magicnye..tak sakit langsung. Memang lemah lembut betul nurse2 ni..Alhamdulillah..

Dalam tengah hari juga ibu dibenarkan balik..hehe..cam kekok lak ada baby baru..macam tak tau nak wat apa.. :) susukan jela yang ibu tau...Malam kat rumah tu, macam sangat kekok dengan baby baru..Kejap2 pindah tempat tidur sambil kelek Amirul..hehe..excited tak habis lagi.. :D

Muhammad Amirul, ibu nak anak ibu ni tahu yang ibu sangat sayangkan Amirul, sama macam iu sayangkan Abang Ammar juga.. :) Ibu bukan ibu yang sempurna, tapi ibu berdoa dan cuba jadi ibu yang lebih baik untuk anak-anak ibu, kerana Allah..Doakan ibu ye sayang...Ibu cume harap Amirul jadi anak soleh, penyejuk mata penawar hati ibu ayah dunia dan akhirat..

Love,
Ibu (",)



9 comments:

ashya said...

Kat mana ye klinik ni? Bandar country homes ke?

azzza said...

Boleh tau lokasi sebenar klinik ni...

Cimas Tc said...

Salam..maaf lambat reply ye..klinik ni di Bandar Country Homes, Rawang..kalau tak salah dah makin besar klinik ni sekarang :)

Anonymous said...

ade alamat klinik nie x?

mama cute said...

hi..nak tanya berapa kos bersalin di pusat ihkwan ni?

Cimas Tc said...

Salam..

Alamatnya nanti saya saya try tengok di buku merah saya ye..

Kos saya bersalin tempoh hari (2011) RM1,100. Itu pun sebab baby kena dapatkan gas. Nurse cakap biasanya less than RM1,000

Deq Ez said...

Boley bagi nO tepOn tmpt 2 x

Anonymous said...

Saya pernah pergi tempat ni last 2 month...die mmg tgh renovate mayb dh siap kot bulan may lepas..tp xambik no phone..boleh saya dapatkan no phone skali

Cimas Tc said...

Assalamualaikum..

Maaf lambat reply.

Ni no tel klinik ikhwan ye..tengok di MC selepas bersalin yang saya dapat, dikeluarkan oleh Poliklinik al-Ikhwan. 03-67334742 / 019-3784337

Kalau tak salah, klinik ni dah pun direnovate dan makin besar. InsyaAllah ada rezeki lagi saya nak melahirkan anak di sini lagi :)