Monday, January 3, 2011

Trip to Jelebu

Sabtu lepas, kitorang ramai2 ke Jelebu, tgk baby baru acik farisah n nabil, adik nurin alia..baik je baby, comel cam muka ayah dia :) kami doakan adik alia jadi anak solehah, penguat ummi dan ayahnya :)

Sblm tu, sempat singgah jalan2 kat Muzium Adat N.9. Banyak jugak pameran yang menarik..ttg adat2 org melayu. tgk video adat lenggang perut, cam ngeri je..huhu...sib baik la tak yah buat..ammar la yang paling seronok..hehe..dapat jln2, ramai je yang sudi pimpin dia..hehe...alhamdulillah, x meragam anak ibu ni kan..yang paling kelakar, bila temukan ammar n damia..haha..beria sungguh damia marah2 ammar, ammar boleh sengih2 je..lagi nak diusik si damia tu..hehe..anak ibu ni mmg ikut perangai ayah la, kuat mengusik..

Pastu, siggah umah acik talha jap, makan2 kuih, sembang2 sikit..(ammar pi tawaf satu umah dengan acik dia..isk2, mmg tak reti duk diam) pastu, bertolak gi umah kak farisah. Singgah dulu makan nasi ayam kat kedai mak kak farisah, singgah masjid solat, then gi tgk baby yang comel :)

Petang baru balik dari umah kak farisah. Lps solat asar, pegi singgah tgk kolam ikan ayah dan mak kak farisah...seronoknya tengok ikan2 dalam kolam. Sauk ikan talapia dalam 7 ekor untuk mkn mlm nnt (tambahan je ;p). Sempat gak memancing, dapat sekor ikan puyu..time ni rasa ibu n ayah lagi excited daripada ammar..hehe..dah sangat lama tak wat aktiviti camni...huhuhu..rindu lak kat kampung n arwah bapak...seronoknye kenangan masa kecik2 kan...

Lepas tu, baru singgah umah acik talha semula.. :) tlg2 siapkan untuk bbq lak..mlm pas isya', baru makan...sedapnye ayam n ikan panggang..n bihun goreng..sib baik ada chef yang terer, kak iftitah :) (huhu..ibu mmg tak terer masak2 ni ye..) pastu, dalam kul 10 lbh kita n famili damia bertolak balik..org lain berkampung lagi kat umah acik talha..tp kita kene balik sbb ayah keje esok..huhuhu...xpe, len kali hopefully hpa camar wat lagi ye aktiviti camni.. :D

No comments: